Trake za trčanje

Fitness sprava za koju se odlučuje najveći broj vježbača.

Traka za trčanje pomaže u gubljenju viška kilograma.

Hodanje i trčanje na traci troši puno kalorija pa je traka izvrstan rekvizit za postizanje kalorijskog deficita koji je preduslov za gubljenje viška kilograma. Najbolji intenzitet vježbanja je onaj pri kojem osoba na traci može normalno govoriti, bez da brzina utiče na govor. Ističu da 40 minuta hoda na traci svakodnevno ili 60 minuta pet dana u nedjelji ima „značajne zdravstvene prednosti“ među koje se ubraja i gubljenje viška kilograma.

Traka za trčanje poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Kao i u slučaju drugih aerobnih aktivnosti, hodanje ili trčanje na traci ima pozitivan uticaj na kardiovaskularno zdravlje. Pokreti koje tijelo obavlja tokom trčanja na traci zahtijevaju ponavljanu aktivaciju mišića nogu, corea i ruku. Kao odgovor na ovu fizičku aktivnost i angažman, disanje i srčani puls se ubrzavaju te se ubrzava krvotok između pluća i mišića.

Traka za trčanje poboljšava zdravlje kostiju

Vježbe koje se izvode korištenjem težine vlastitog tijela, poput trčanja ili hodanja na traci, povećavaju gustoću kostiju. Upravo povećana gustoća kostiju jača koštani sastav i smanjuje opasnost od bolesti povezanih s propadanjem kostiju, poput osteoporoze.

Traka za trčanje manje utiče na zglobove

Traka za trčanje ima manji uticaj na zglobove od trčanja po asfaltu ili sličnim tvrdim podlogama. Traka se posebno preporučuje osobama sa povredama zglobova jer je dobar način laganom vraćaju kretanju u kontrolisanim uslovima.

Traka za trčanje pozitivno utiče na mentalno i emocionalno zdravlje

Vježbanje na traci za trčanje je aerobna aktivnost koja podstiče otpuštanje endorfina, hormona koji poboljšavaju opšte mentalno stanje.Stoga, trening na traci za trčanje može biti jako dobar u borbi protiv depresijete način opuštanja od stresnih situacija. Vježbanje u aerobnoj zoni izvrstan je alat za suprotstavljanje anksioznosti i napetosti, a smanjenje simptoma ovog stanja vidljivo je odmah tokom samog treninga.

Traka za trčanje osigurava trening bez povreda

Trčanje na otvorenom može biti opasno zbog promjena terena, neravnina i mogućih poskliznuća, posebno ako se trči u prirodi. Takođe, trening na traci je uvijek u istom okruženju, bez opasnosti od prometa, povreda ili vremenskih neprilika.

Traka za trčanje štedi vrijeme

Za razliku od trčanja na otvorenom, traka za trčanje ne zahtijeva puno vremena ni pripreme. Na primjer, mnogi trkači, osim vremena koje trebaju za trčanje, moraju odvojiti i vrijeme za doći do staze, snabdjeti se svom potrebnom opremom i, u zimsko vrijeme, višeslojnom odjećom. Traka za trčanje zahtijeva samo patike i vaše vrijeme za trening. Čak i odjeća u kojoj trčite može biti neka “kućna”, u kojoj se osjećate ugodno.